Îngrijirea bijuteriilor handmade din ceramică și porțelan este foarte ușoară, mai ales dacă urmezi sfaturi de la Gruni. Începem cu o precizare: sigur că porțelanul este un tip de ceramică, care la peste 1200 de grade se vitrifică și devine translucid! Totuși, la Gruni, le numim distinct ceramică și porțelan, pentru a face distincție între masa ceramică albă, de 1150 de °C și porțelanul de 1280 de °C. Din aceste două tipuri de masă ceramică sunt compuse bijuteriile noastre, fiecare cu avantajele și caracteristicile sale.
Sigur ai cel puțin o bijuterie! Iată cum poți să o îngrijești în așa fel încât să te bucuri de ea cât mai mult 🥰
Îngrijirea bijuteriilor din ceramică și porțelan
În caz de murdărire, partea ceramică a bijuteriilor handmade poate fi curățată cu uşurinţă. Oricât ai freca, nici glazura și nici culorile nu se vor șterge. Acest lucru nu este valabil însă pentru detaliile decorative din aur sau platină. Acestea se fixează pe bijuterie în stratul superior al glazurii, la temperatură mare, când glazura începe să se topească. Fiind un strat subțire, de suprafață, poate fi zgâriat sau șters, deși nu cu ușurință și nu în totalitate. Curățate și așezate cu grijă pe suprafețe moi se vor păstra intacte timp îndelungat. În mod evident, cele mai sensibile sunt piesele cu suprafaţă metalică mare şi cele aurite pe muchia de jos. La polul opus, stau broşele, datorită decorului realizat în linii subţiri.
Când este cazul, curăță partea ceramică a bijuteriei cu o cârpă moale sau cu un șervețel de curățat ochelarii. Chiar și varianta de șervețel cu soluție pe bază de alcool este bună. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi săpun sau detergent de vase.
Dacă partea ceramică este decorată cu aur sau platină, nu folosi cârpe abrazive sau bureți de spălat vase. În timp, poți deteriora suprafața metalică.
Nu depozita bijuteriile handmade din ceramică și porțelan în casete comune cu alte bijuterii! Ele pot fi zgâriate de alte piese metalice, la fel și dacă le pui în geantă sau în buzunar cu chei sau monede.
Cercei cerc, în varianta roz şi negru – una din bijuteriile noastre handmade foarte uşor de întreţinut.
La polul opus, cerceii din gama Jumi-juma, primesc complimente peste tot, dar jumătatea aurită trebuie să primească şi un pic de atenţie.
Alte sfaturi și precizări
Inelele din porțelan sunt rezistente și nu se sparg ușor în timpul activităților zilnice. Totuși, scoate-le de pe deget dacă bați cu ciocanul sau atunci când mergi pe bicicletă. Deși nu ușor, suprafața decorată cu metal poate fi deteriorată sau, dacă este foarte subțire, inelul se poate sparge.
Nu dormi cu cerceii în urechi şi nici nu-i lua cu tine la duş! În timp îndelungat, decorul şi lipitura vor fi afectate.
Dacă porţi multe brăţări şi combini pe aceeaşi mână (sau picior), brăţările noastre cu nod culisant cu altele din metal, în timp, prin frecare, există posibilitatea ca suprafaţele aurite sau platinate să fie afectate. Nu, firul nu va ceda uşor, concluzia poeziei de pe etichetă este că, trebuie să munceşti mult pentru fiecare dorinţă îndeplinită.
Îngrijirea accesoriilor din metal
Dacă partea metalică se oxidează, poate fi curățată cu o mulțime de soluții. Unele nu implică nicio cheltuială în plus și nicio organizare prealabilă deoarece poți folosi ce ai la îndemână prin casă. Șervețele speciale însă asigură și o protecție metalului și astfel le vei curăța mai rar.
Inițial am folosit accesorii din alamă, un material accesibil ca preț și distribuție. Dezavantajul principal este că se oxidează. Uneori, alama poate conține metale care pot provoca reacții alergice. De aceea, Gruni folosește doar alamă fără nichel, cadmiu sau plumb. Din păcate însă, oxidarea nu poate fi evitată.
Ea se întâmplă mai ales când piesa metalică intră în contact cu creme și loțiuni de corp, parfum, transpirație. Dar apare și prin nepurtare, dacă bijuteria respectivă stă mult timp într-un sertar sau expusă la aer, pe un raft.
De aceea, furnizăm șervețele pentru curățarea bijuteriilor cu fiecare pereche de cercei și să îți punem aceste șervețele la dispoziție prin magazinul nostru online. Toate metalele care se oxidează – alama, argintul, cuprul – pot fi curățate și cu substanțe prezente în orice gospodărie. O curățare rapidă se poate face prin frecarea cu pastă de dinți, cu bicarbonat sau cu substanțe puțin acide, ketchup ori zeamă de lămâie. Operațiunea trebuie repetată mai des, deoarece ele nu protejează metalul, așa cum o fac șervețele.
De la începutul lui 2020, am trecut aproape în totalitate la accesoriile din oțel inoxidabil. Acestea sunt stabile în timp indiferent de substanțele ce pot ajunge accidental pe ele.
Pentru foarte multe dintre modele de cercei putem oferi (în completare) accesorii din argint 925 fără conținut de nichel. Alternativ, oferim și accesorii din argint 925 placat în strat dublu cu aur de 24K, cu o grosime a stratului de placare de 4 microni.
Lanțurile pandantivelor Gruni sunt din oțel inoxidabil, iar până la sfârșitul anului 2020 vom avea și alternativa de argint aurit 🤩
Bonus
Dacă locuiești în Timișoara, ia bijuteria cu tine când ne vizitezi la atelier și o curățăm noi, gratuit, cât timp tu studiezi noutățile 🤗 Vei vedea cât de ușoară este îngrijirea bijuteriilor handmade din ceramică și porțelan.
Dacă se-ntâmplă să spargi un cercel, o broșă, un pandantiv sau orice altă bijuterie, contactează-ne căci există soluții de lipire sau înlocuire. Vom scrie în curând un articol special dedicat restaurării.
Până atunci, îți dorim să te bucuri de tot ce ai achiziționat de la noi!